Koorts
Wij, mensen, zijn warmbloedige wezens. 


Onze temperatuur wordt geregeld door een thermostaat die zich in de hersenen bevindt.  Ons lichaam kan ingaan op de signalen van de thermostaat en de lichaamstemperatuur veranderen door  het veranderen van :
- de bloeddoorstroming van de huid ( wie bloost geeft meer warmte af doorheen de huid )
- de zweetproductie ( wie meer zweet geeft meer warmte af aan het huidoppervlak )
- de spieractiviteit ( wie meer beweegt, maakt in de spieren meer warmte aan )
- ons menselijk gedrag ( we kunnen een warmer of kouder plekje opzoeken ).Een te hoge temperatuur van ons lichaam kan het gevolg zijn van twee verschillende toestanden : oververhitting of koorts.  


OVERVERHITTING

Bij oververhitting blijft onze thermostaat op ongeveer 37 °C blijft staan, maar wordt het lichaam teveel opgewarmd : ofwel van buitenuit ( te warme omgeving ), ofwel van binnenuit ( enorm intense of lange spieractiviteit ).  Ons lichaam dat een normale temperatuur wil hebben reageert door meer warmte af te geven : koortsblos, warme handen en voeten, zweten, opzoeken van een koelere plek.

De behandeling van oververhitting is :
1.  de oorzaak wegnemen ( een koudere omgeving opzoeken, rusten )
2.  afkoelen : ( een koudere omgeving, frisse dranken,... )

KOORTS

Bij  koorts herzet een koortsuitlokkende factor ( vb. ziekte ) de thermostaat  van ongeveer 37 °C naar een hogere waarde.  Ons lichaam dat een normale temperatuur heeft gaat bij opkomende koorts dus reageren alsof het te koud heeft .  Ons lichaam wil niet een normale, maar een hoger ingestelde temperatuur : door minder warmte af te geven, en meer warmte aan te maken.  We zien er bleker uit, hebben koude handen en voeten, zoeken een warmere plek op, rillen, hebben een onbehaaglijk gevoel. 

De behandeling van koorts is :
1.  de oorzaak behandelen, als dat nodig is
2.  de koorts doen dalen, als dat nodig is.  Men kan de koorts doen dalen door :
- eerst de thermostaat lager te zetten met een koortswerend middel ( want pas dan zal het lichaam willen streven naar een normale lichaamstemperatuur ).  De meest gebruikte koortswerende middelen bij kinderen zijn ( "stofnamen" ) : ibuprofen en paracetamol.
- daarna pas afkoelende maatregelen ( want het lichaam zal pas willen afkoelen als de thermostaat terug op een normale lichaamstemperatuur staat  : door te blozen en te zweten, door een frissere omgeving te willen opzoeken )